HTML

CSEPEL

közélet sport közlekedés csepel

Utolsó kommentek

2011.11.28. 15:59 csepelszerk

Hazugságok, hazugságok, hazugságok...

Rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntött, a csepeli közművelődési intézmények további sorsáról az Önkormányzat döntéshozó testülete. November 21-én eldőlt: a Csepeli Művelődési Központ jogutód nélkül szűnik meg, intézményei /Királyerdei Művelődési Ház, Radnóti Miklós Művelődési Központ/ vagyonkezelését, működtetését a CSEPP-TV Kft. látja majd el. Ugyancsak jogutód nélkül szűnik meg a Csepel Galéria és Művészetek Háza, a vagyon kezelését szintén a CSEPP-TV Kft „kapta meg.” A Rákóczi-kert, a Csepeli Tanuszoda, és a Hollandi úti táborok vagyonkezelése a jövőben a CSEVAK Zrt. feladata lesz. Bár bőven volna mondanivalóm, a döntés szakmai előkészítésével, tartalmi hiányosságaival, következményeivel nem kívánok most foglalkozni – ezt megtették a képviselő-testület ellenzéki tagjai. Szerintem igazuk volt. Inkább arra hívom fel az olvasók figyelmét, hogy azok a fideszes fülkeforradalmárok - adott esetben a polgármester és az alpolgármesterek –, akik  előkészítették, majd beterjesztették és védték javaslatukat, mennyire felkészületlenek voltak, mennyire nem ismerték a tényeket, illetve azokat az intézményeket, amelyekről döntöttek. Nézzünk néhány példát, azok közül, amelyek testületi ülésen elhangzottak:
 
Kérdés:  „Hány embert érint az átszervezés?”
Válasz:   „…csak 26 főt érint.”
Tények: a Csepeli Művelődési Központban 26 fő,
               a Csepeli Galéria és Művészetek Házában 5 fő,
               a Tanuszodában 7 fő dolgozik,
               tehát összesen 38 főt érint az átszervezés.
 
Állítás:   „… az átszervezés 122 millió forintot érint.”
Tények: az előzőekben felsorolt és érintett intézmények idei működési kiadásainak összege összesen 245, 3 millió forint, ennyit érint az átszervezés.
 
Állítás:   „…a televízió 50 millióból, a CSMK /Csepeli Művelődési Központ/  67 millióból működött eddig.”
Tények: az idei jóváhagyott költségvetés szerint, CSEPP-TV Kft összesen 107,5 millió forint működési támogatást kap az önkormányzattól, míg a CSMK 156 millió forintot fordít működési kiadásokra.
 
Állítás:   „…ez az önkormányzat eleve 30 millióval kevesebbe kerül a kerületnek, mint az előző. Ebből a CSMK még egy évig működhetne, s további másfél évig tudna működni az előző polgármester és alpolgármesterek által felvett jutalmakból.”
Tények: 30 millióból a CSMK, mint a fenti számok mutatják, nem tudna egy évig működni, és az is kevés lenne, ha még hozzátennénk a jelenlegi 4 fő tisztségviselő éves fizetését, ami egyébként 46,8 millió forint.
 
               Azt írták, hogy előző polgármester és alpolgármesterek /4 fő/ kilenc év alatt 78,5 millió forint jutalmat  kaptak. Ez a jutalom tehát nem fedezné a CSMK másfél évi működtetését.
 
Állítás:   „Egyetlen emberrel sem találkoztam, s nem tudok olyanról, aki antennán keresztül nézné a CSEPP-TV-t.”
Tények:  Azok a csepeliek, akik nézik a CSEPP-TV műsorát, döntő többségében valamelyik kábelcsatornán nézik, ugyanis a kábelcsatornát működtető társaságok /UPC, Digi-Tv, net-tv/ minden esetben biztosítják a helyi televízió vételi lehetőségét Csepelen is. Magam viszont sok szigetszentmiklósi, halásztelki, újbudai embert ismerek, akik nézik, a ma még sugárzó üzemmódban működő CSEPP-TV-t.
 
Állítás:   „A CSEPP-TV-re áthárított közművelődési feladatok ellátásáért a CSEPP-TV Kft.
lesz a felelős,….de a társaság jelenleg nem rendelkezik a feladat ellátásához megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerővel.”
Tények: a CSEPP-Tv Kft 2012. évi üzleti terve csak az idei év zárása után, tavasszal kerülhet a testület elé jóváhagyásra, tehát annak elfogadásig a CSEPP-TV Kft.  nem is fog „megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerővel” rendelkezni.
 
Mi lesz addig a csepeli közművelődéssel, művészettel, a kultúra területén foglalkoztatott szakemberekkel? Leáll a csepeli kulturális élet?
 
Ha csak száraz, tényszerű akarnék lenni, itt be is fejezhetném, mert a tények önmagukért „beszélnek”. Nem akarok. Egy közel húsz éve működő, komoly hagyományokat ápoló és teremtő, nagyszerű értékeket létrehozó közművelődési rendszert szüntet meg most a csepeli fülkeforradalmi lendület. Hazugságok árán, mindenfajta szakmai, társadalmi, érdekvédelmi, állami egyeztetés nélkül, törvényt sértve, tisztán pénzügyi megfontolások alapján. Rendkívül alacsony szinten, felkészületlenül, hozzá nem értő, a valóságtól távol álló módon.
 
Az eddigi jelentős önállósággal rendelkező, a kultúrát az érintettekkel együtt, az érintettekért alakító, az érintettek által anyagilag is támogatott, szervező, meg-megújuló intézményhálózatot vernek szét, helyeznek más, adott esetben gazdasági társasági rendszerbe. Az előadó szerint sincs rá országos példa. De hát most ez a Matolcsy-féle trendi, nem pedig az „ortodox” modell. Most mindent ki kell dobni az ablakon – az országban és Csepelen egyaránt. Egyelőre halkan kérdezem: nem kellene velük folytatni?
 
VOX
 
 

  

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra művelődés hazugságok fideszes intézményrendszer szétverés


A bejegyzés trackback címe:

https://csepel.blog.hu/api/trackback/id/tr43418923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása