HTML

CSEPEL

közélet sport közlekedés csepel

Utolsó kommentek

2011.12.11. 18:40 csepelszerk

Olvasta, hallotta, hogy Németh Szilárd…(6)

Egy évvel az önkormányzati választások után, új rovatot indítunk, „Olvasta, hallotta, hogy Németh Szilárd… címmel. Rovatunkban a kerület 2010. október elsején megválasztott új polgármestere, Németh Szilárd által elmondottakat és a tényeket „állítjuk” egymás mellé –, a csepeliek tényszerű tájékoztatása érdekében. A sorozat hatodik  írása az önkormányzat által működtetett helytörténeti gyűjteménnyel foglalkozik.
 
A 2011. november 21-i képviselő-testületi ülésen, egyes költségvetési szervek  /Csepeli Művelődési Központ, Csepel Galéria és Művészetek Háza,  stb./ megszüntetésével foglalkozó napirend tárgyalásakor
Németh Szilárd azt mondta:
„ Csepelen már kellene lennie pl. egy olyan ipartörténeti múzeumnak vagy helytörténeti múzeumnak, amire ide zarándokolnának az emberek, mert az ipar az egyik ereje volt Csepelnek, de nincs ilyen múzeum.” /A 2011. XI. 21.-i Kt.- ülés jegyzőkönyve./
Ezzel szemben tény:
 
Van Csepelen helytörténeti múzeum! A Csepeli Művelődési Központ Királyerdei Művelődési Házában működik, Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény címen, a Csepeli Művelődési Központ szervezeti egységeként. /cím: 1213. Budapest, Szent István u. 230./ A kb. öt-hat éve itt lévő múzeum kb. 300 m2-nyi területen, Maár Katalin muzeológus irányításával, Zémann István munkatárs segítségével áll a látogatók rendelkezésére. Nyitva tartás: kedd-csütörtök 14.00-17.00, szerda-péntek 10.00-15.00 óra között. A gyűjteményben jelenleg még öt különböző témájú kiállítás tekinthető meg: pl. a Csepeli mesterek c. sorozat, vagy a Weiss Manfréd 150 éve született c. kiállítás. De a kiállító termekben láthatóak a volt Csepel Művek régi termékei is, a P20-as motorkerékpártól, a „nagy gyár” látképén át, a vaskályhákig, csak úgy, mint a régi Csepel egy-egy elismert iparosának termékei.
 
A gyűjtemény munkáját nagy mértékben segíti a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület, melynek elnöke dr. Bolla Dezső, éppen október 23-án vehette át a polgármestertől a Csepel Díszpolgára megtisztelő címet. Az egyesület, így a Helytörténeti Gyűjtemény munkáját több csepeli vállalkozás segíti, pl. az ALPIQ Csepel Kft. is. A volt  gyári emlékek, dokumentumok összegyűjtésében hatalmas munkát végzett  néhai Csizmadia Károly, a Fidesz volt képviselője, aki többek között ezért a munkájáért kapott 2010-ben, még az előző önkormányzati vezetéstől posztumusz Csepel Díszpolgára címet.
 
Az Önkormányzat képviselő-testülete azonban éppen a november 21-i ülésén, jogutód nélkül megszüntette a Csepeli Művelődési Központot /755/2011.(XI.21.) Kt. sz.  határozat/, vele a Helytörténeti Gyűjteményt, az ott dolgozó munkatársaknak december elsején, írásban felmondtak. A „vagyon kezelésére” a CSEPP-TV Kft. kapott  felhatalmazást.
 
 Szerkesztői kérdés:

A kerület polgármestere, Németh Szilárd úr hosszú idő óta csepeli önkormányzati képviselő, 2010. október 4. óta Csepel Polgármestere. Valóban nem tudja, hogy irányítása alatt működik a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény? Vagy másról van szó?  

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://csepel.blog.hu/api/trackback/id/tr763456028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

goré 2011.12.15. 15:53:46

Ez a polgár mester egyáltalán tudja, hogy melyik kerület polgár mestere?
Mig a nagy gyár üzemelt ott is volt egy helytörténeti muzeum, meg kint a kerületben is.
süti beállítások módosítása