HTML

CSEPEL

közélet sport közlekedés csepel

Utolsó kommentek

2011.12.19. 18:19 csepelszerk

Újra a lakbéremelésről: szembesítés számokkal, forintokkal

Olvastam a Csepeli Hírmondó december 16-i számában, az Ábel Attila alpolgármesterrel készült riportot, a változatlanul „maradt szociális lakbér”- ről. Lassan kezdem megszokni, hogy a lap most már kendőzetlenül a Fidesz helyi szócsővé lett, e cikken mégis elcsodálkoztam.

Vegyük sorra az írás állításait:

1)  Újságíró: „ A Csepeli Magazin című lap szerint akár 250 százalékkal is drágul jövőre a csepeli önkormányzati lakások lakbére,… ”

Tény: A Csepeli magazin az idézett cikkben nem ezt írta. A lap újságírója a következőket állította: „A javaslat szerint azoknál a családoknál, ahol 75 ezer forint felett van az egy főre jutó jövedelem, minimum 50 százalékos lakbéremelés lesz! Részletezve: százezer forintig 50 százalék, száz és százötvenezer forint között 200 százalék, százötvenezer forint felett 250 százalékos lesz a lakbérnövekedés.” /Csepeli Magazin, I. évfolyam, 6. szám, 4. oldal/

2)   Ábel Attila alpolgármester: „A szociális lakbér összege változatlan maradt.”

> 2011. 02.25-ig a Fidesz vezetés sem gondolkodott „rászorultság”-i alapon, azaz nem alkalmazott semmilyes sávos lakbér megállapítási rendszert /lásd táblázat, 2. pont alatti oszlop/. Egyébként a tavalyi országgyűlési választásokig, a szocialisták által többször javasolt rászorultság elvét minden alkalommal elutasította. November 24-én azonban hírtelen rájött az „igazságra” és bevezette a - a rászorultságra hivatkozva –, a sávos lakbérszámítási módszert. /lásd a táblázat 3. pontja alatti oszlopot/. E szerint 75.000 forintig, meghagyta, a februárban, az MSZP frakció tiltakozása ellenére felemelt lakbéreket, felette pedig, az egy főre eső jövedelmek alapján, jelentős emeléseket hajtott végre. Tehát a Csepeli Magazin által leírtak IGAZAK!

3)  Ábel Attila alpolgármester: „A szociális lakbér egyébként 2011-ben az infláció mértéke alatt változott, és terveink szerint csak inflációkövetés lesz 2012-ben is.”

Tények:

a 2011-es esztendőre elfogadott költségvetési koncepció és az idei költségvetés is, a lakbérek vonatkozásában 4 %-os inflációs növekedést tervezett. A fenti táblázat egyértelműen bizonyítja, hogy az emelések ezt megcáfolják! A valós, februári növekedés is, 4,08-5,14 % között alakult. Az alpolgármester úr állítása egyrészt tehát nem igaz, másrészt, a testület által jóváhagyott rendeletet szempontjából „nézve”, rendeletellenes!

>  A 2012-es „inflációkövetésre” való hivatkozás pedig elképesztő. Mint ismeretes, jövőre a tervezett infláció 4,2 %. A táblázat bizonyítja, hogy egyesek valóban 57,14 - 263,02 Ft/m2/hó közötti lakbéremelkedéssel kell, hogy számoljanak. IGAZAT írt tehát a Csepeli Magazin!

4) Ábel Attila alpolgármester: „A Csepeli Magazinnak egyébként a csepeli MSZP pártirodájában működik a szerkesztősége.”

Kérdezem, ha egy újságnak egy pártirodán „működik a szerkesztősége”, akkor az már nem is írhat igazat? Ábel Attila szerint az igazság tehát párthelyiségtől függ?

5)   Ábel Attila alpolgármester:

„Nézzünk megint egy kétgyermekes családot, akik szintén egy 59 m2-es, összkomfortos lakásban élnek. Ha ez esetben a lehetséges legalacsonyabb fizetést (sic!) vesszük – például az apuka 400 ezer forintot keres havonta nettóban (ez majdnem 600 ezer forintos bruttó bér), az anyuka pedig nettó 180 ezer forintot visz haza minden hónapban –, akkor nekik 48.262 forintba kerül majd a havi lakbér. Ez még mindig alacsonyabb a piaci árnál.”

Tény:

Ha összeadom az apuka és az anyuka havi nettó fizetését, az, 400.000+180.000=580.000 Ft. Az egy főre számított havi jövedelem tehát 580.000:4=145.000 Ft. Ebben az esetben, a lapban közölt táblázat szerint 654 Ft/m2/hó a lakbér mértéke, ezt beszorozva az 59 m2-rel, a végeredmény 38.586 Ft. Ez kevesebb, mint az alpolgármester úr által kiszámolt összeg. Ezért azt javaslom apukának és anyukának, ne higgye el azokat a számokat, amit Ábel Attila a cikkben „összehozott”. Ugyanakkor, remélem, megírják Ábel Attilának, hogyan fogadják majd, a piaci árnál „alacsonyabb” lakbérről szóló levelet.

 

A Csepeli Hírmondó fentiekben bírált cikkével kapcsolatban, már csak két megjegyzésem van:

> a rászorultság elvét egyébként támogatom, csak nem így,

> az egész cikk bizonyíték arra, hogy a Csepeli Hírmondó fideszes pártlap lett. Milyen lesz, ha a Fidesz támogatottsága még jobban visszaesik, s már a beharangozott kéthetenkénti megjelenés sem lesz a fenntartónak elég? Éppen ideje, hogy a csepeliek más hírforrásokat is keressenek.  

 

vox

 

 

    

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://csepel.blog.hu/api/trackback/id/tr553476168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása