HTML

CSEPEL

közélet sport közlekedés csepel

Utolsó kommentek

2012.04.18. 13:19 csepelszerk

Homokvár lesz a fellegvárból: Csepelen rombolják a közművelődési hálózatot

Csepel a fővárosi közművelődés egyik fellegvára lett a rendszerváltást követő években.  Tavaly novemberben azonban az Önkormányzat fideszes vezetése megszüntette a Csepeli Művelődési Központot, és a Csepel Galéria Művészeti Házat. A művelődési központhoz tartozó intézményeket szétszórták: a művelődési házak /Királyerdei Művelődési Ház, Radnóti  Miklós Művelődési Ház/ a CSEPP-TV Kft-hez kerültek, a Rákóczi Kert és a Gyermek Ifjúsági és Sport Centrum pedig a CSEVAK Zrt-hez. A Budapesten ismert és elismert Csepel Galéria Művészetek Háza jogutód nélkül megszűnt. Amikor a döntés megszületett, a javaslat előterjesztője, Borbély Lénárd alpolgármester /bár nem ő a téma „gazdája”, viszont mindenhez ért/, az ellenzéki hozzászólásokra, tiltakozásokra válaszolva, a következőket mondta: „…meg fogják szüntetni a párhuzamos feladatellátásokat és véleménye szerint, éppen ezért hatékonyabban fog működni a rendszer.” /A 2011.11.21.-i testületi-ülés jegyzőkönyve./

 Azóta közel öt hónap telt el, ezért átnéztem az önkormányzat honlapját. Arra voltam kíváncsi, hogy az önkormányzat vezetőit mindig pozitívan bemutató fórumon hogyan jelent meg a döntés eredménye, azaz, milyen események, rendezvények támasztják alá az alpolgármester érveit. Lehetségesnek tartom, hogy a honlap szerkesztője – többirányú elfoglaltsága miatt –, nem jutott el mindenhova, az is előfordulhat, hogy nem értesítették minden programról. Az is lehet, hogy a csepeli honlapon található Orbán Viktor idézetektől, Bayer Zsolt cikkektől, Németh Szilárd kommunistázó, hátrafelé mutogató nyilatkozataitól, a közpénzen kiadott Vörös Csepel c. kiadvány reklámozásától, csak kevés kulturális témájú írás fért fel a honlapra. A kép mégis lehangoló. Néhány példa a napjainkban országosan is sanyarú helyzetbe került közművelődés csepeli vergődéséről:

 1) A Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény és a Csepel Galéria Művészetek Háza január eleje óta zárva. Az utóbbi egyedülálló nagyságú önkormányzati intézmény volt a fővárosban, de a Helytörténeti Gyűjteményben is elismert, színvonalas programok, kiállítások gazdagították a csepeli kulturális életet, segítették a csepeli gyerekek nevelését. Hiányuk pótolhatatlan. A Gyermek Ifjúsági és Sport Centrum pedig mindössze egy polgármesteri disznótorral kerülhetett fel az önkormányzati vezetés által működtetett honlap oldalaira.

2) A honlap a január 2-április 15 közötti időszakban, 39 közművelődési programról adott hírt. Ebből 29-nek az önkormányzat valamelyik intézménye adott helyet, a többi esetben mások /Csepeli Munkásotthon, Egressy Béni Zeneiskola, Király-Erdei-Műhely, Szent József Otthon, Csepel-Sziget Műszaki Szakközépiskola/ voltak a házigazdák. Ez elképesztően kevés, elsősorban az intézmények számához viszonyítva. /Az önkormányzati hatáskörben lévő művelődési házakra, az ÁMK-ra, a kiállítótermekre, a zeneiskolára, a közművelődési feladatokat is felvállaló általános iskolákra gondolok./ Ennél érdekesebb azonban, hogy a 29 önkormányzati közművelődési programból mindössze 7 volt a Királyerdei Művelődési Házban, 3 a Radnóti Miklós Művelődési Házban. /2010 hasonló időszakában a két önkormányzati művelődési ház összesen 20 közművelődési rendezvénynek adott teret/. Említésre méltó viszont a Nagy Imre Általános Művelődési Központ közművelődési tevékenysége, amely ha csak a számszerűséget nézzük, lassan felülmúlja a két művelődési házat. Bár lehet, hogy tartalmi kérdésekben is, de ezt nem tudom reálisan megítélni. Ennek sok oka lehet, szerintem egy biztos közrejátszik: ezt az intézményt, amely bölcsődei, óvodai, általános iskolai és közművelődési funkciókat is ellát, nem verte szét a fideszes vezetés. Remélem, nem is fogja.

A Csepeli Művelődési Központ megszüntetése, szétdarabolása, a Csepel Galéria felszámolása tehát – szerintem és sokak szerint –, hibás döntésnek bizonyult. Ráadásul az önkormányzat közművelődési rendeletének hatályon kívül helyezése, a szakemberek szélnek eresztése, a valamennyi kerületi közművelődési intézmény közötti együttműködés betiltása, az egyik intézmény kiemelt támogatása, a másik sárba-tiprása, „meghozta gyümölcsét.” A csepeli közművelődés sokat vesztett pozícióiból.  A bevezető mondatban említett „fellegvár”- ból lassan homokvár lesz. A vesztesek a csepeliek, akik most nem éppen ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak. Érthető. A baj csak az, hogy homokból nehéz lesz ismét várat építeni.

 V O X

  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://csepel.blog.hu/api/trackback/id/tr294458812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása