HTML

CSEPEL

közélet sport közlekedés csepel

Utolsó kommentek

2011.07.19. 10:25 csepelszerk

Botrány talpig ünnepi díszben? - A címeres meglovasító rátetette a kezét a Csepeli Munkásotthonra is

A baj az, hogy a következmények a csepelieket sújtják, mert az átvételt a csepeliek adóforintjaiból fogják megfizetni. Tehát még egyszer kérdezem: vajon miért akarja Németh Szilárd átvenni a Csepeli Munkásotthont?”teszi fel a cseppet sem költői kérdést VOX hozzánk küldött cikkében. Írásában a tegnapi (július 18-ai) ünnepi képviselő-testületi ülés első napirendi pontjával, a több mint 80 éves Csepeli Munkásotthon fülkeforradalmi „átvételével”, bekebelezésével foglalkozik. A rendkívüli ülést elvileg egy, a történelmi tényeknek ellentmondó, mesterségesen kreált ünneplés miatt hívták össze. A talpig ünneplőben feszítő városatyák és városanyák ennek ellenére pontosan tudták: valójában kész tények elé állítják őket, amikor a Munkásotthon „fideszesítését” tálalja eléjük a polgármester. A csepelujsag.blog.hu már beszámolt róla, hogy ugyanezen a tegnapi ülésen Németh Szilárd miként lovasította meg Csepel több évszázados címerét. Az új címeres polgármesternek nagy az étvágya, és a jelek szerint az étvágya egyre csak nő. A habzsolás közben azért a torkán akadhat egy-két ízesnek látszó falat. Lehet, hogy a nagy múltú, mindig munkáshagyományokat ápoló, baloldali értékeket őrző és gyarapító Csepeli Munkásotthon ilyen „falat” lesz a fideszes városvezető(k)nek? Válasz helyett VOX cikkét közöljük. Íme:
 Rendkívüli testületi ülésen tárgyalt hétfőn a csepeli önkormányzat a Csepeli Munkásotthon Alapítvány alapítói jogának átvételéről. A javaslat egy ünnepi ülés keretében került – Németh Szilárd polgármester előterjesztésében –, a testület elé. Az előterjesztő mindenféle szakmai, pénzügyi elemzés, hatástanulmány nélkül, azt ajánlja a testületnek, hogy a csepeli önkormányzat, a még létező egyetlen alapítótól a SIEMENS Zrt-től, vegye át az alapító jogokat. A testület végül – fülkeforradalmi többségi szavazattal –, elfogadta a polgármester kezdeményezését, elindulhat tehát a konkrét tárgyalás az alapítói jogok tényleges átvételéről.
 
Engem, leginkább két dolog zavar:
  • Miért akarja az önkormányzat vezetése átvenni az alapítványt?
      Akkor, amikor nehéz anyagi helyzetben van az önkormányzat, s erről a polgármester
      és helyettesei október óta több alkalommal nyilatkoztak a helyi írott és elektromos
      médiában.
      Akkor, amikor az elmúlt években az Állami Számvevőszék, az önkormányzat
      könyvvizsgálója és maga a csepeli Fidesz frakció is többször ostorozta az előző
      vezetést a pazarlásért, a nem önkormányzati alapfeladatokra – és a Csepeli
      Munkásotthon Alapítvány támogatása is az –, fordított milliókért.
      Akkor, amikor ismereteim szerint a költségvetésben kevesebb jut idén a
      köztisztviselőkre, közalkalmazottakra, az önkormányzati intézmények dologi
      kiadásaira, vagy éppen az önkormányzati művelődési intézményekre, a csepeli sportra,
      a civil szervezetekre. Valószínűleg ezért nem is kapott idén egyetlen fillér anyagi
      támogatást a Csepeli Munkásotthon vagy a nagyhírű Csepeli Táncegyüttes. Vagy
      mégsem? Hiszen nem csepeli civil szervezeteknek jutott pénz!
  • Miért állította Németh Szilárd polgármester – az MSZP-s képviselők valós alapítói jogokat megismerni szándékozó kérdéseire válaszul –, hogy már csak egy alapító létezik az alapítványt létrehozók közül? Nem ismerte a tényeket? Ez nagy baj! Talán félrevezették? Ez még nagyobb baj! Esetleg elfelejtette, hogy korábban írásban is megkereste a Fémmű Rt. képviselőjét, hogy tárgyaljanak az alapítói jogok átadásáról? Ez már nem baj, ez kérem súlyos hiba! Vagy mindezek ismeretében, tudatosan mondta, amit mondott? Akkor…?! A következtetést nem nekem kell levonnom.
Hogy miről van szó? Arról, hogy a Csepeli Munkásotthon Alapítványt az alapítói okirat szerint a volt Csepel Művek tíz vállalata alapította, még a rendszerváltás időszakában. Azóta az alapítók közül nyolc megszűnt. Ma már csak két jogutód cég létezik: a SIEMENS Zrt. és a Csepel Művek Fémmű jogutódja, a Csepeli Fémmű Rt., amely felszámolás alatt van. Felszámolás alatt van, de még rendelkezik a vagyonelemei közé tartozó Csepeli Munkásotthon Alapítvány alapítói jogával. Annyira, hogy a Csepeli Munkásotthon Alapítvány érvényes Alapító Okiratát még a Fémmű Rt. Képviselője alá is írta.
A választ, válaszokat nem nekem kell megadni, a döntés felelőssége sem az enyém. A baj az, hogy a következmények a csepelieket sújtják, mert az átvételt a csepeliek adóforintjaiból fogják megfizetni. Tehát még egyszer kérdezem: vajon miért akarja Németh Szilárd átvenni a Csepeli Munkásotthont? Talán az általam, általunk nem ismert cél még azt is megéri, hogy egy polgármester ilyen helyzetbe kerüljön? Miről van szó? Remélem ezt nem titkosítják 80 évre.
 

VOX 

Szólj hozzá!

Címkék: botrány fideszes csepeli munkásotthon


A bejegyzés trackback címe:

https://csepel.blog.hu/api/trackback/id/tr93079369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása